Skip links

Zuivere bemiddeling: zo kunnen arbeidsbemiddelaars fiscale voordelen behalen

zo kunnen met Selfbilling arbeidsbemiddelaars fiscale voordelen behalen

Veel arbeidsbemiddelaars van externe professionals (zzp’ers) werken met een zogenaamd tussenkomstmodel. De arbeidsbemiddelaar ontvangt een factuur van de professional en factureert dit bedrag door met een marge naar de klant. De vergoeding richting de klant wordt belast met 21% btw. De btw-kosten kan de bemiddelaar grotendeels besparen met het model zuivere bemiddeling. We leggen je in deze blog uit hoe.

In de sectoren zorg en onderwijs zijn veel werkzaamheden btw-vrijgesteld. Bemiddeling van externe professionals met tussenkomst van een arbeidsbemiddelaar is net als uitzendwerk btw-belast. Toch zijn er mogelijkheden om btw-vrijgesteld te kunnen factureren bij bemiddeling in de zorg of het onderwijs. Zuivere bemiddeling biedt uitkomst.

Wij geven je een voorbeeld voor zorgprofessionals

Bij zuivere bemiddeling factureert de externe professional rechtstreeks aan de zorginstelling. Hierdoor worden de werkzaamheden direct aan bed btw-vrijgesteld. Aangezien de facturatie rechtstreeks van leverancier naar klant gaat, wordt het niet meer gezien als arbeid met tussenkomst. De bemiddelaar is niet meer aansprakelijk voor de prestatie van de professional en loopt geen debiteurenrisico.

Vergoeding voor de bemiddelaar

Bij zuivere bemiddeling factureert de bemiddelaar de kosten- en bemiddelingsprovisie aan de leverancier en/of de klant. Over deze provisie moet wel btw berekend en afgedragen worden.

De voordelen van zuivere bemiddeling

Het voordeel van deze methode is dat:

  • De kosten voor de zorgorganisatie per saldo omlaag gaan, dit omdat er btw bespaard wordt.
  • De zorgprofessional als ondernemer beschouwd kan worden. Hij draagt risico’s inzake aansprakelijkheid en betaling. Schijnzelfstandigheid wordt hiermee voorkomen.

Voorbeelden

In de afbeeldingen brengen we de verschillen in kaart (met zorg als voorbeeld). In het eerste scenario worden alle kosten gefactureerd via de tussenkomstbemiddelaar. Deze factureert als tussenpersoon een marge voor de bemiddeling. Er is in dit scenario altijd sprake van activiteiten vergelijkbaar met uitzendwerk. Zowel de aansprakelijkheid als het betalingsrisico ligt bij de bemiddelaar (dus zijn de werkzaamheden niet btw-vrijgesteld).

In scenario 2 werkt de bemiddelaar via zuivere bemiddeling: de professional factureert rechtstreeks aan de zorginstelling. Zijn werkzaamheden zijn daardoor btw-vrijgesteld. De bemiddelaar houdt in dit scenario niet een marge in als tussenpersoon. Nee, hij factureert dit marge nu aan de zorgprofessional of de zorginstelling via een kosten- en bemiddelingsprovisie. Aangezien er over de werkzaamheden btw vrijgesteld is, worden er kosten bespaard. Zo kan jouw organisatie met zuivere bemiddeling een grote stap maken qua kostenefficiëntie.

Zuiver bemiddelen met SelfBilling

Met SelfBilling kunnen arbeidsbemiddelaars deze stap gemakkelijk maken. Onze software sluit met gemak aan op de CMS-software die je organisatie al gebruikt. Als je dergelijke software nog niet gebruikt, kun je ook via onze software uren en declaraties registreren. Zodra een budgethouder bij de zorginstelling de ingediende uren van een medewerker heeft goedgekeurd, vindt de facturatie volledig automatisch en foutloos plaats. Dit geldt voor zowel de reguliere factuur als de provisiefacturen. Controle zonder omkijken!

Mogen wij u een demo geven overtuigen!

Laat je leveranciers factureren met SelfBilling en ontvang nooit meer een onjuiste inkoopfactuur. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende demo en ontdek zelf ook de voordelen.

Dennis Feld

Dennis Feld

Accountmanager
Henk Braas

Henk Braas

Oprichter