Skip links

Zzp-bemiddeling: Zzp’ers en opdrachtgevers vinden elkaar steeds sneller, maar hoe rekenen ze af?

Zzp en opdrachtgevers hoe rekenen ze af SelfBilling

Er zijn steeds meer partijen die bemiddelen tussen zelfstandige professionals en opdrachtgevers. Zo is de zoektocht van beide een stuk simpeler. SelfBilling biedt de kers op de taart door ook de uiteindelijke afrekening te optimaliseren.

De hoeveelheid zzp’ers op de arbeidsmarkt groeit. Om aan de slag te gaan moeten die zzp’ers wel opdrachtgevers vinden. Tegelijkertijd zijn steeds meer organisaties (bijvoorbeeld in de zorg) op zoek naar PNIL (personeel niet in loondienst). Logisch dus dat het aantal intermediairs ook groeit. Zij gebruiken hun kennis en netwerk in de markt om zelfstandigen en opdrachtgevers bij elkaar te brengen.

De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) brengt deze overeenkomst tussen de drie partijen overzichtelijk in kaart. Intermediairs verbinden zzp’ers en opdrachtgevers niet alleen met elkaar; ze bieden ook expertise en advies op het gebied van selectie en screening, en ondersteuning op administratief gebied.

SelfBilling verzorgt de afrekening

Hoewel intermediairs excelleren in deze eerste stadia van het bemiddelingsproces, valt er nog veel winst en efficiëntie te behalen in de latere fases. Nadat de zzp’er geplaatst is, moeten alle gewerkte uren en declarabele kosten zorgvuldig worden bijgehouden én afgerekend. Iedere zzp’er stuurt hiervoor zelf de facturen op. Gezien het grote aantal zzp’er en opdrachtgevers waar de intermediair mee te maken heeft, kunnen er veel fouten in dit proces sluipen, en wordt het controleren en verwerken van alle facturen een onmogelijke klus.

Hier vormt SelfBilling de ontbrekende factor. Onze software automatiseert en versimpelt dit anders tijdrovende proces. Alle benodigde gegevens over de overeengekomen plaatsing en tarieven staan vast. Het enige wat resteert: de zzp’er vult de gewerkte uren in, en de opdrachtgever accordeert deze. Hierna genereert, verstuurt en boekt de software automatisch facturen. Ondertussen worden fouten voorkomen en kosten bespaard. Zo kan de financiële afdeling zich weer met belangrijkere zaken bezighouden.

Onnodige btw-kosten zijn verleden tijd

Via de facturatieoplossing van SelfBilling kun je bovendien fiscale voordelen behalen.

Meestal is de intermediair een tussenschakel bij uitbetaling van de zzp’er: de opdrachtgever betaalt de intermediair, waarna de intermediair de zzp’er uitbetaalt (met inhouding van een bemiddelingsmarge). Met dit proces wordt er altijd 21% btw gerekend. Zelfs als de zzp’er werkzaamheden uitvoert die doorgaans btw-vrijgesteld zijn (bijvoorbeeld in de zorg en in het onderwijs). Dit heeft alles te maken met die tussenschakel. Doordat er niet rechtstreeks door de opdrachtgever aan de zzp’er wordt uitbetaald, tellen de werkzaamheden ook niet als btw-vrijgesteld.

Met SelfBilling betaal je geen onnodige btw-kosten. Onze software maakt zuivere bemiddeling mogelijk. Bij zuivere bemiddeling factureert de zzp’er rechtstreeks aan de opdrachtgever. Hierdoor worden de werkzaamheden weer btw-vrijgesteld. Aangezien de facturatie rechtstreeks van zzp’er naar opdrachtgever gaat, wordt het niet meer gezien als arbeid met tussenkomst. De intermediair is niet meer aansprakelijk voor de prestatie van de zzp’er en loopt geen debiteurenrisico.

Júíst voor intermediairs in de zorg en in het onderwijs heeft SelfBilling dus veel potentie.

Mogen wij u een demo geven overtuigen!

Laat je leveranciers factureren met SelfBilling en ontvang nooit meer een onjuiste inkoopfactuur. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende demo en ontdek zelf ook de voordelen.

Dennis Feld

Dennis Feld

Accountmanager
Henk Braas

Henk Braas

Oprichter