Skip links

Het cruciale belang van de term ‘Factuur uitgereikt door afnemer’ bij self-billing

belang van de term Factuur uitgereikt door afnemer bij selfbilling

Gaat het over self-billing, dan hoor je vaak ‘Factuur uitgereikt door afnemer’ genoemd worden. Maar wat is precies het belang van deze exacte term? In het kort: het móét op een self-billingfactuur staan om deze legitiem te maken. Maar waarom?

Self-billing (ookwel reversed billing of reverse billing genoemd) is een relatief nieuw fenomeen. Pas in 2013 werden de voordelen van dit facturatieproces officieel erkend, toen er Europese en Nederlandse wetgeving kwam die het gebruik van self-billing legitiem maakte. Er zijn echter wel bepaalde voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Één daarvan is dat er altijd ‘Factuur uitgereikt door afnemer’ op de factuur vermeld moet staan.

Deze regel bestaat zodat het voor elke partij te allen tijde inzichtelijk is dat het om een self-billingfactuur gaat. Niet de leverancier van de dienst of goederen, maar de klant heeft de factuur opgemaakt. Let wel: dit betekent niet dat de klant de eindverantwoordelijkheid draagt over de juistheid van de factuur. Die ligt nog steeds bij de leverancier. Het is aan hen om de klant op tijd te laten weten dat een self-billingfactuur niet klopt.

Altijd legitieme self-billingfacturen, automatisch gegenereerd

Door deze regels vraag je je waarschijnlijk wel af: in welk scenario zouden leveranciers überhaupt instemmen met het gebruik van self-billing? Zij hebben minder te zeggen over het maken van de factuur, maar zijn wel verantwoordelijk als er iets niet klopt. En gezien de diverse voorwaarden waar aan moet worden voldaan bij self-billing, ligt een foutje op de loer.

Het antwoord: in een scenario waarbij de factuur wél altijd klopt. Klinkt als een erg optimistisch beeld, maar dankzij de software van SelfBilling.com kan het. Doordat de klant de specificaties al controleert vóórdat hij de factuur opstelt, klopt de factuur altijd. Daarnaast hebben wij onze factuurtemplates zo ingericht dat elke gegenereerde factuur automatisch aan álle volwaarden voldoen. Zo zorgen we bijvoorbeeld ook dat er altijd een opeenvolgende factuurnummerreeks wordt gebruikt.

Zo ben je als klant geen tijd meer kwijt aan het over en weer sturen van correcties, en bekommert de leverancier zich niet meer om het maken van facturen. SelfBilling.com helpt alle partijen!

Mogen wij u een demo geven overtuigen!

Laat je leveranciers factureren met SelfBilling en ontvang nooit meer een onjuiste inkoopfactuur. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende demo en ontdek zelf ook de voordelen.

Dennis Feld

Dennis Feld

Accountmanager
Henk Braas

Henk Braas

Oprichter