Skip links

Btw-vrijgestelde prestaties: SelfBilling bewaart het overzicht

selfbilling overzicht behouden

Je hebt als intermediair of bemiddelaar van externe professionals te maken met zzp’ers/flexkrachten/freelancers én je klant. Deze driepartijensituatie zorgt nog wel eens voor een tijdrovende administratieve afhandeling.

Denk hierbij aan een urenfactuur namens de zzp’er aan je klant met ook een aparte provisiefactuur voor zowel klant als zzp’er. Dan moet er nog onderscheid gemaakt worden tussen reguliere en btw-vrijgestelde prestaties. Hierdoor kunnen er makkelijk nare fouten in het facturatieproces sluipen. Niet met SelfBilling!

Wij hebben twee oplossingen voor bemiddelingsbureaus: één waarbij btw-vrijgestelde prestaties wel een rol spelen (de driepartijenmodule) en één waarbij btw-vrijgestelde prestaties geen rol spelen (het tussenkomstmodel). Voor specifieke beroepsgroepen zijn btw-vrijgestelde prestaties van toepassing, waaronder de zorg en het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan een freelance verpleegkundige of een invaldocent.

Facturatieproces A – voor btw-vrijgestelde prestaties (driepartijenmodule)

SelfBilling stuurt namens de zzp’er een gewone factuur naar je klant op basis van zijn gedeclareerde en goedgekeurde uren. Het betreft hier een verkoopfactuur die vrijgesteld is van btw. De klant betaalt rechtstreeks aan de zzp’er.

Daarnaast stuurt SelfBilling één of twee gewone facturen met de bemiddelingsprovisie. Er gaat er één naar de klant en eventueel ook één naar de zzp’er/leverancier (afhankelijk van jouw facturatieproces). Omdat het bemiddelen niet binnen een btw-vrijgestelde beroepsgroep valt, wordt over deze facturen wel btw gerekend. Lees hier verder over de driepartijenmodule.

Facturatieproces B – voor reguliere prestaties (tussenkomstmodel)

In dit facturatieproces zorgt de software van SelfBilling ervoor dat er automatisch een self-billingfactuur naar de zzp’er gaat die gebaseerd is op gedeclareerde en goedgekeurde uren. Op deze factuur staat ‘factuur uitgereikt door afnemer’. Dit wordt ook wel reversed billing genoemd. Er gaat daarnaast automatisch een gewone factuur naar de klant met de inkoopwaarde vermeerderd met je verkoopmarge. Over deze beide facturen wordt btw gerekend. Lees hier verder over de tussenkomstmodule.

Mogen wij u een demo geven overtuigen!

Laat je leveranciers factureren met SelfBilling en ontvang nooit meer een onjuiste inkoopfactuur. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende demo en ontdek zelf ook de voordelen.

Dennis Feld

Dennis Feld

Accountmanager
Henk Braas

Henk Braas

Oprichter