Fiscale wijzigingen per 2020: wat betekent het voor SelfBilling?

Er worden per 1 januari 2020 twee fiscale wijzigingen ingevoerd: nieuwe btw-nummers voor eenmanszaken en een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Wat dit inhoudt en wat dit betekent voor het werken met SelfBilling leggen we je graag even uit.

Btw-nummers eenmanszaken

Zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland kregen de afgelopen maanden een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN (burgerservicenummer).

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) van eenmanszaken moet vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en de website vermeld worden. Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijven eenmanszaken het oude, op het BSN gebaseerde nummer gebruiken. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer. Aangezien de software van SelfBilling betrekking heeft op de facturatie van jouw bedrijf, heeft deze verandering consequenties. Dit is gemakkelijk aangepast; hieronder leggen we uit hoe.

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

Ook de kleineondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari 2020. Kleine ondernemingen kunnen vanaf dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als zij in Nederland zijn gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet hebben in een kalenderjaar. Ondernemingen die zich nu aanmelden voor de KOR, doen mee vanaf 1 april 2020. Gedetailleerde informatie over de KOR vind je op de website van de Belastingdienst.

De fiscale wijzigingen en SelfBilling

Door de genoemde fiscale wijzigingen moet er binnen je administratie waarschijnlijk het een en ander aangepast worden, namelijk:

  1. In plaats van het btw-nummer vul je nu het nieuwe btw-identificatienummer in voor de eenmanszaken onder je leveranciers en klanten. Het oude btw-nummer mag niet meer gebruikt worden op facturen.
  2. Bij je relaties die zich aanmelden of hebben aangemeld voor de KOR moet je mogelijk de btw-percentages wijzigen.

Als jouw organisatie met veel kleine ondernemingen werkt (bijvoorbeeld zzp’ers), kunnen deze wijzigingen tot veel aanpaswerk en gedoe leiden. Met de software van SelfBilling heb je dit echter in mum van tijd opgelost. Zodra het nieuwe btw-identificatienummer of btw-percentage in de software is ingevuld, zijn alle facturen die erna gegenereerd worden voor deze relatie automatisch voorzien van de juiste gegevens. Zo heb je binnen de kortste keren geen omkijken meer naar de fiscale wijzigingen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van facturatie en rondom SelfBilling. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Bespaar ook tijd en geld op je facturatieproces

Benieuwd hoe SelfBilling de facturatieprocessen van jouw organisatie kan simplificeren, optimaliseren en automatiseren?

Bel Dennis Feld op 0229-317 005 of mail naar info@SelfBilling.com

  Volg ons ook op LinkedIn.

Dennis Feld

schijnzelfstandigheid self-billing

© Copyright - SelfBilling