SelfBilling geen invloed zelfstandigheid

De zelfstandigheid van zzp’ers en freelancers wordt niet aangetast door self-billing

Bij sommige freelancers en zzp’ers die te maken krijgen met self-billing heerst de angst dat zij door de Belastingdienst worden gezien als schijnzelfstandige. Ook sommige opdrachtgevers hebben dat idee; de opdrachtgever maakt immers de factuur. Die angst kunnen wij helemaal wegnemen!

De zelfstandigheid van zzp’ers en freelancers blijft te allen tijde gewaarborgd. Dit is ook het geval wanneer de opdrachtgever werkt met self-billing (ook wel reversed billing of reverse billing genoemd).

Maar de opdrachtgever maakt toch een factuur en niet de zzp’ers zelf?

Dat klopt. Alleen doet die opdrachtgever dat uit naam van de leverancier, in dit geval de freelancer of zzp’er. Het zijn facturen als ware de leverancier deze zelf gestuurd heeft. De software van SelfBilling.com genereert automatisch een opeenvolgende factuurnummerreeks per leverancier. Die leverancier krijgt dus voor jouw bedrijf facturen met een eigen factuurnummerreeks in zijn boekhouding. En dat is wettelijk gezien geen probleem. Dat mag van de Belastingdienst. Je mag als leverancier van diensten of producten verschillende verkoopfactuurnummerreeksen hanteren, zolang ze per dagboek, opdrachtgever of afnemer maar opeenvolgend zijn. SelfBilling.com voldoet volledig aan deze (door de wet gestelde) eisen en is hiermee belastingproof.

En het zijn geen creditnota’s?

Nee, zeker niet! Creditnota’s mogen in dit geval ook helemaal niet. Voor de fiscus zijn de btw-afhandeling, de inhoud en opmaak van een factuur zeer belangrijk. Onze software zorgt ervoor dat die zaken altijd helemaal kloppen. Het grote verschil met een ‘normale’ factuur is dat op de factuur wel vermeld moet worden dat deze is uitgereikt door de afnemer.

Heeft het proces van self-billing dan helemaal geen invloed op de zelfstandigheid van zzp’ers en freelancers?

Nee. In sommige gevallen adviseren de Belastingdienst en de accountant aan opdrachtgevers zelfs om over te gaan op self-billing.

Geen gedoe dus voor freelancers en zzp’ers?

Integendeel! Er zijn zelfs vele voordelen voor hen. Door de software van SelfBilling.com hoeven freelancers en zzp’ers niet meer te factureren en sluipt er nooit een fout in de facturen. Er is altijd sprake van duidelijke, overzichtelijke facturen met een altijd kloppende factuurnummerreeks. En dat bespaart weer een hoop tijd, geld en gedoe. En, niet onbelangrijk: de freelancer kan altijd binnen de betalingstermijn worden uitbetaald!

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van facturatie en rondom SelfBilling. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Bespaar ook tijd en geld op je facturatieproces

Benieuwd hoe SelfBilling de facturatieprocessen van jouw organisatie kan simplificeren, optimaliseren en automatiseren?

Bel Dennis Feld op 0229-317 005 of mail naar info@SelfBilling.com

  Volg ons ook op LinkedIn.

Dennis Feld

schijnzelfstandigheid self-billing

© Copyright - SelfBilling