Skip links

De zelfstandigheid van zzp’ers blijft ongeschend met self-billing

De zelfstandigheid van zzp'ers blijft ongeschend met selfbilling

Bij sommige freelancers en zzp’ers die te maken krijgen met self-billing heerst de angst dat zij door de Belastingdienst worden gezien als schijnzelfstandige. Ook sommige opdrachtgevers hebben dat idee; de opdrachtgever maakt immers de factuur. Die angst kunnen wij helemaal wegnemen!

De zelfstandigheid van zzp’ers en freelancers blijft te allen tijde gewaarborgd. Dit is ook het geval wanneer de opdrachtgever werkt met self-billing (ook wel reversed billing of reverse billing genoemd).

Maar de opdrachtgever maakt toch een factuur en niet de zzp’ers zelf?

Dat klopt. Alleen doet die opdrachtgever dat uit naam van de leverancier, in dit geval de freelancer of zzp’er. Het zijn facturen als ware de leverancier deze zelf gestuurd heeft. De software van SelfBilling.com genereert automatisch een opeenvolgende factuurnummerreeks per leverancier. Die leverancier krijgt dus voor jouw bedrijf facturen met een eigen factuurnummerreeks in zijn boekhouding. En dat is wettelijk gezien geen probleem. Dat mag van de Belastingdienst. Je mag als leverancier van diensten of producten verschillende verkoopfactuurnummerreeksen hanteren, zolang ze per dagboek, opdrachtgever of afnemer maar opeenvolgend zijn. SelfBilling.com voldoet volledig aan deze (door de wet gestelde) eisen en is hiermee belastingproof.

En het zijn geen creditnota’s?

Nee, zeker niet! Creditnota’s mogen in dit geval ook helemaal niet. Voor de fiscus zijn de btw-afhandeling, de inhoud en opmaak van een factuur zeer belangrijk. Onze software zorgt ervoor dat die zaken altijd helemaal kloppen. Het grote verschil met een ‘normale’ factuur is dat op de factuur wel vermeld moet worden dat deze is uitgereikt door de afnemer.

Heeft het proces van self-billing dan helemaal geen invloed op de zelfstandigheid van zzp’ers en freelancers?

Nee. In sommige gevallen adviseren de Belastingdienst en de accountant aan opdrachtgevers zelfs om over te gaan op self-billing.

Geen gedoe dus voor freelancers en zzp’ers?

Integendeel! Er zijn zelfs vele voordelen voor hen. Door de software van SelfBilling.com hoeven freelancers en zzp’ers niet meer te factureren en sluipt er nooit een fout in de facturen. Er is altijd sprake van duidelijke, overzichtelijke facturen met een altijd kloppende factuurnummerreeks. En dat bespaart weer een hoop tijd, geld en gedoe. En, niet onbelangrijk: de freelancer kan altijd binnen de betalingstermijn worden uitbetaald!

Mogen wij u een demo geven overtuigen!

Laat je leveranciers factureren met SelfBilling en ontvang nooit meer een onjuiste inkoopfactuur. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende demo en ontdek zelf ook de voordelen.

Dennis Feld

Dennis Feld

Accountmanager
Henk Braas

Henk Braas

Oprichter