Aangezien self-billing (ook reversed billing genoemd) een relatief nieuw fenomeen is, bestaan er nog veel misverstanden over. Daarom zetten wij deze misverstanden op een rijtje en geven we u duidelijkheid.
1: “Self-billing is iets anders dan reversed billing.”
Hoewel er over de terminologie veel verwarring bestaat, is dit eigenlijk niet nodig. Want: self-billing, reversed billing factuur, reversed billing of reverse billing verwijzen naar hetzelfde proces. Zo draait self-billing het facturatieproces om: niet de leverancier, maar de opdrachtgever stelt de factuur op; een factuur uitgereikt door afnemer. Reversed billing, ofwel ‘omgekeerde facturering’, wijst naar ditzelfde proces: het facturatieproces wordt omgekeerd.
2: “Belastingtechnisch is self-billing niet legitiem.”
Facturen moeten aan allerlei eisen voldoen om legitiem te zijn voor de Belastingdienst, maar self-billing past het facturatieproces aan. Daardoor ontstaat al snel het idee dat self-billing niet aan al die eisen voldoet. Echter, niets is minder waar: zo lang er ‘factuur uitgereikt door afnemer’ op de factuur staat en elke leverancier een eigen oplopende factuurnummerreeks heeft, zijn self-billingfacturen volledig legitiem. Dit regelt de software van SelfBilling.com geheel automatisch.
3: “Mijn zzp’ers, freelancers of zelfstandige professionals worden door self-billing benadeeld.”
Stel: uw bedrijf kiest voor self-billing. Zijn uw zzp’ers daar dan net zo blij mee als u? Het proces neemt immers handelingen en daarmee controle uit handen van de zzp’er, toch? Integendeel: het brengt juist voordelen mee! De zzp’er vult namelijk nog steeds zelf de gewerkte uren of de gemaakte onkosten in via de online portaal van SelfBilling.com, en houdt daarmee controle. Vervolgens keurt de opdrachtgever deze gegevens al dan niet goed en wordt de factuur automatisch gegenereerd. Zo bespaart de zzp’er tijd op administratief werk; tijd die in plaats daarvan in belangrijkere zaken gestoken kan worden.
4: “Mijn zzp’ers worden schijnzelfstandige als ik overga op self-billing.”
Deze angst heerst vaak bij zowel zzp’ers als opdrachtgevers, aangezien bij self-billing de factuur niet door de zzp’er maar door de opdrachtgever gemaakt wordt. Dit is echter niet het geval: de opdrachtgever stelt de factuur op uit naam van de zzp’er. Het is dus wettelijk gezien nog steeds een factuur als ware de zzp’er deze zelf opstuurt. Daarmee blijft de zelfstandigheid van de zzp’er ongeschend.
5: “Self-billing implementeren kost mijn bedrijf alleen maar extra geld.”
Het klinkt dan wel aantrekkelijk, maar is het implementeren van reversed billing geen dure investering? Zo heeft uw bedrijf misschien al geïnvesteerd in een ERP pakket. Geen punt, want de software van SelfBilling.com sluit naadloos aan op de pakketten die uw bedrijf al gebruikt. Bovendien betaalt de investering zich direct terug, aangezien uw financiële afdeling tijd overhoudt voor belangrijkere zaken. Daarnaast worden dubbele betalingen voorkomen, en worden er door de automatisering minder menselijke fouten gemaakt. Al met al bespaart u op allerlei gebieden tijd en geld en is self-billing dus vrijwel altijd een rendabele investering.
6: “Ik mag geen creditnota’s meer versturen bij gebruik van self-billing.”
Deze uitspraak klopt: u heeft dan ook geen creditnota’s meer nodig wanneer u self-billing gebruikt. Creditnota’s (of creditfacturen) zijn namelijk minfacturen die gebruikt worden als vermindering van eerder geleverde diensten. Self-billingfacturen zijn debetnota’s uitgereikt door de afnemer, die ook worden uitbetaald door de afnemer. Doordat de bijbehorende tarieven bekend zijn en hoeveelheden door de budgethouder gecontroleerd worden voordat er wordt gefactureerd, zijn creditnota’s verleden tijd.