betaaltermijn en afspraak

Een wetswijziging rondom de maximale betaaltermijn: wie houdt zich aan de afspraak?

Er zijn verschillende afspraken omtrent betaaltermijnen tussen bedrijven onderling. Maar per 1 juli 2017 is er een wetswijziging van kracht. De maximale betaaltermijn van 60 dagen wordt ingesteld. Heb je een bestaande overeenkomst? Dan geldt er een overgangsregeling van 1 jaar. Let op: deze nieuwe wet is niet op iedereen van toepassing.

Waar moet men rekening mee houden?

  • Indien er niets is overeengekomen, moet de factuur worden voldaan uiterlijk 30 dagen nadat de factuur ontvangen is.
  • Een langere betaaltermijn is mogelijk maar dan moet men kunnen aantonen dat leverancier en afnemer hier geen nadelige gevolgen van ondervinden.
  • Wanneer leverancier en opdrachtgever een lopende overeenkomst hebben waarin een betaaltermijn van 90 dagen is overeengekomen met een looptijd tot 31 december 2019, zal deze afspraak geldig zijn tot 1-7-2018 daarna is er een termijn van 60 dagen geldig.

Voor wie is deze regeling?

De regeling is in het leven geroepen om het midden- en kleinbedrijf te beschermen. In de praktijk komt het veelvuldig voor dat grote bedrijven de betalingstermijn niet zo nauw nemen waardoor kleinere leveranciers financieel in de problemen kunnen komen. Natuurlijk ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij de leverancier zelf. Uit onderzoek blijkt dat leveranciers ook niet altijd tijdig de factuur sturen en bij te late betaling pas aan de bel trekken als de termijn is verstreken.

Grote ondernemingen, in het kader van compliance of uit maatschappelijk verantwoord ondernemen, mogen niet in strijd met de wet handelen. Dit kan dus een positief effect hebben voor de leverancier.

Hoe kan SelfBilling.com je helpen m.b.t. deze wetswijziging?

Werk je met een grote pool van externe professionals en is het proces van controle, facturatie en uitbetaling binnen de gestelde betalingstermijn een kriem? Neem contact op met Klaas Beemster of Dennis Feld bij SelfBilling.com. Bel 0229-317005 of mail naar info@selfbilling.com om samen de mogelijkheden te bespreken.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van facturatie en rondom SelfBilling. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Bespaar ook tijd en geld op je facturatieproces

Benieuwd hoe SelfBilling de facturatieprocessen van jouw organisatie kan simplificeren, optimaliseren en automatiseren?

Bel Dennis Feld op 0229-317 005 of mail naar info@SelfBilling.com

  Volg ons ook op LinkedIn.

Dennis Feld

schijnzelfstandigheid self-billing

© Copyright - SelfBilling