Bespaar op de btw-kosten van zzp’ers in de kinderopvang met SelfBilling

Veel organisaties in de sector kinderopvang huren tegenwoordig zzp’ers in via een arbeidsbemiddelaar. Dit is erg handig voor de flexibiliteit, alleen realiseren veel van deze organisaties zich niet dat ze onnodige btw-kosten betalen over deze zzp’ers. Voorkom deze kosten door gebruik te maken van SelfBilling!

In de sector kinderopvang zijn de meeste werkzaamheden btw-vrijgesteld (mits er voldaan wordt aan de Wet Kinderopvang). Worden deze werkzaamheden echter uitgevoerd door een zelfstandige professional die via een bemiddelaar bij de organisatie terechtkwam, wordt er vaak alsnog btw over betaald. Want: bemiddeling van externe professionals met tussenkomst van een arbeidsbemiddelaar is btw-belast, vergelijkbaar met uitzendwerk.

Je krijgt hierdoor een ingewikkelde situatie. Moet ik wel btw betalen, omdat de zzp’er via een bemiddelaar werkt? Of betaal ik geen btw, omdat zijn werkzaamheden btw-vrijgesteld zijn? Het antwoord hangt mede af van je facturatieproces. Met SelfBilling maak je gebruik van zuivere bemiddeling, waardoor je in deze situatie nooit onterecht btw betaalt.

Hoe werkt zuivere bemiddeling?

Bij zuivere bemiddeling factureert de zelfstandige professional rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie. Er is dan dus geen sprake meer van tussenkomst van een bemiddelende partij; de ‘leverancier’ factureert direct naar de ‘klant’. Over de btw-vrijgestelde werkzaamheden hoeft  geen btw meer betaald te worden, ondanks dat de professional via een bemiddelaar bij de kinderopvang terechtkwam. Daarnaast ben je als bemiddelaar niet meer aansprakelijk voor de prestatie van de professional en loop je ook geen debiteurenrisico meer.

Het gevolg: elke partij gaat er met zuivere bemiddeling op vooruit. De kosten die bespaard worden door de btw-vrijstelling van de werkzaamheden, kun jij als arbeidsbemiddelaar mogelijk deels doorrekenen in de provisiekosten. De kinderopvang hoeft minder te betalen, de zzp’er behoudt een hoger bedrag doordat er geen btw wordt afgetrokken, en jij kunt de kinderopvangorganisaties waarvoor je bemiddelt lagere provisiekosten garanderen. Win, win en wín!

Het voordeel van SelfBilling in beeld

Hier zie je een schematische vergelijking tussen de twee verschillende facturatieprocessen: de traditionele, en het facturatieproces met SelfBilling (oftewel, met zuivere bemiddeling). In het traditionele proces gaat het factureren volledig via jou als bemiddelende partij. De zzp’er factureert je volgens zijn inkoopprijs, en jouw organisatie factureert de kinderopvang ditzelfde bedrag plus een marge. De facturatie verloopt via de bemiddelaar, dus beide facturen zijn volledig btw-belast.

Met SelfBilling ziet dit er al anders uit. De zzp’er factureert de kinderopvang direct, zonder tussenkomst van de bemiddelaar. De werkzaamheden zijn daardoor btw-vrijgesteld; er worden op deze factuur geen btw-kosten in rekening gebracht. Jouw bemiddelingsbureau stuurt vervolgens aparte provisiefacturen naar de zzp’er of de kinderopvang. Je houdt nu niet een marge in, maar krijgt apart betaald voor je bemiddelingsdiensten. Deze provisiefacturen zijn wel btw-belast, maar doordat er op de eerste factuur op btw-kosten bespaard wordt, kun je een iets hoger provisiemarge rekenen terwijl de zzp’er en de kinderopvang er beide nog stééds op vooruitgaan. Zo kan jouw organisatie met SelfBilling en zuivere bemiddeling een grote stap maken qua kostenefficiëntie.

Let wel: er zijn enkele bijkomende voorwaarden waar volgens de Belastingdienst aan moet worden voldaan in een situatie van bemiddeling in de kinderopvangsector, alvorens men in aanmerking komt voor btw-vrijstelling. Zo moet bijvoorbeeld de kinderopvang waarvoor wordt bemiddeld zelf ook btw-vrijgesteld zijn, en moet de bemiddeling van een minimale kwaliteit zijn.

Voor elke arbeidsbemiddelaar een oplossing

Met SelfBilling kunnen arbeidsbemiddelaars deze stap gemakkelijk maken. In onze software kan je per locatie/kostenplaats uren en declaraties registreren. Zodra een budgethouder bij de kinderopvang de ingediende uren van een medewerker heeft goedgekeurd, vindt de facturatie volledig automatisch en foutloos plaats. Dit geldt voor zowel de reguliere factuur als de provisiefacturen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van facturatie, reversed billing, en rondom SelfBilling.com. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Bespaar ook tijd en geld op je facturatieproces

Benieuwd hoe SelfBilling de facturatieprocessen van jouw organisatie kan simplificeren, optimaliseren en automatiseren?

Bel Dennis Feld op 0229-317 005 of mail naar info@SelfBilling.com

  Volg ons ook op LinkedIn.

Dennis Feld

schijnzelfstandigheid self-billing

© Copyright - SelfBilling